Sammanfattning av EU-domstolens dom den 1 augusti 2022 i mål C-279/20 (XC)

EU-domstolen har ytterligare utvecklat och förtydligat hur artikel 4.1 i familjeåterföreningsdirektivet ska tolkas.

Den första frågan i målet gäller vilken tidpunkt som ska vara avgörande vid bedömningen om huruvida en person som ansöker om familjeåterförening är att betrakta som ett underårigt barn i enlighet med artikel 4.1. första stycket punkten c i rådets direktiv 2003/86/EG av den 22 september 2003 om rätt till familjeåterförening (familjeåterföreningsdirektivet). EU-domstolen fastslog att artikel 4.1. första stycket punkten c ska tolkas så att en person som var yngre än 18 år då hans/hennes förälder ansökte om asyl, men som under handläggningen av förälderns ärende och innan sin ansökan om familjeåterförening fyller 18 år ska anses vara ett ”underårigt barn” i bestämmelsens mening under förutsättning att han/hon ansöker om familjeåterförening inom tre månader från det att föräldern har beviljats flyktingstatus.

Den andra frågan i målet gäller artikel 16.1 punkten b i familjeåterföreningsdirektivet och vad som krävs för att kunna fastställa att det finns ett sådant familjeliv som avses i bestämmelsen. EU-domstolen fastslog, när det gäller familjeåterförening mellan en förälder och ett barn som uppnått myndig ålder innan föräldern beviljades flyktingstatus och innan ansökan om familjeåterförening lämnades in, att artikel 16.1 punkten b i familjeåterföreningsdirektivet ska tolkas så att släktskapet inte är tillräckligt i sig för att det ska anses finnas ett sådant familjeliv som avses i bestämmelsen.. Det är dock inte nödvändigt att föräldern och det berörda barnet bor i samma hushåll eller under samma tak för att barnet ska ha rätt till familjeåterförening. Det kan heller inte krävas att föräldern och barnet stödjer varandra ekonomiskt. Enstaka besök, i den mån det är möjligt, och regelbunden kontakt av något slag kan vara tillräckligt för att anse att dessa personer har en sådan personlig och känslomässig relation som innebär att det kan fastställas att det föreligger ett sådant familjeliv som avses i bestämmelsen.

Huvuddokument:

Sökhjälp Öppnas i nytt fönster.
 Skriv ut
Dokumentinformation
Instans:
EU-domstolen
Beslutsdatum:
2022-08-01
Dokumentnr:
46828
 
Referens:
Migrationsverket, EU-domstolen,
Sammanfattning av EU-domstolens dom den 1 augusti 2022 i mål C-279/20 (XC),
2022-08-01
 

Ämnesord:

Praxis, Internationella avgöranden

Rättsfallssamling

Rättsfallsämnesord:
Anknytning till förälder, Praxis, Processuella frågor, Barn, EU-domstolen, Familjeåterförening, Familjeåterföreningsdirektivet, Internationella avgöranden, Ansökningstid

Tema:
Anknytning

Underkategori:
Anknytning till barn/förälder