Kammarrätten i Jönköping har i mål 2652-17 behandlat frågan om försörjningsskyldighet mellan makar

Sammanfattning

Kammarrätten i Jönköping har den 20 februari 2018 i ett mål (2652-17) gällande makars underhållsskyldighet enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA bedömt att den i äktenskapsbalken föreskrivna underhållsskyldigheten mellan makar bör vara primär i förhållande till den andre makens rätt till bistånd också när fråga är om rätt till bistånd i form av dagersättning enligt LMA. Kammarrätten menar vidare att det inte är någon avgörande skillnad mellan den behovsprövning som ska göras vid bedömning av en sökandes rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen och bistånd i form av dagersättning enligt LMA.

Migrationsverket finner inte med anledning av kammarrättens dom att de allmänna råden till 3-4 §§ i MGRFS 2018:3 bör ändras.

Bakgrund

I de allmänna råden till 3-4 §§ framgår följande.

Närmare om behovsprövningen av dagersättning till vuxna Vid bedömningen av den enskildes inkomster räknas inte makes/makas/sambos ekonomiska tillgångar in. Bedömning görs endast utifrån utlänningens egna tillgångar.

I 17 § LMA anges att en utlänning som omfattas av denna lag och som saknar egna medel har rätt till bistånd för sin dagliga livsföring (dagersättning).

Av specialmotiveringen (se prop. 1993/94:94 s.100) till paragrafen framgår att paragrafen motsvarar i huvudsak 9 § lagen (1988:153) om bistånd till asylsökande m.fl., LBA. I vilket det framgår att det tidigare uttrycket "dagbidrag" har ersatts med "dagersättning" för att markera att det i princip är fråga om en form av bistånd som kräver en motprestation från sökandens sida. Enligt LMA har sökande inte någon rätt till bistånd av motsvarande karaktär enligt socialtjänstlagen vilket innebär att vad som skrivs om 9 § LBA om "skälig levnadsnivå" bör utgå.

Migrationsverket har utifrån specialmotiveringen bedömt att det går att läsa in en skillnad mellan tillämpning av LMA och socialtjänstlagen. Den slutsatsen kan också dras utifrån vad som framgår av 8 och 8a §§ förordningen (1994:361) om mottagande av asylsökande m.fl., FMA.

I 8 § FMA anges att den som vill få bostadsersättning, dagersättning eller särskilt bidrag skall göra en skriftlig ansökan.

Ansökan skall innehålla en förklaring på heder och samvete att de uppgifter om ekonomiska och personliga förhållanden som lämnats i ansökan är riktiga. Förklaringen skall vara underskriven av den sökande.

I 8 a § anges att den som ansöker om eller får bostadsersättning, dagersättning eller särskilt bidrag enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. ska till den myndighet som lämnar biståndet anmäla sådana ändringar i fråga om inkomst och andra förhållanden som kan antas påverka rätten till eller storleken av biståndet.

Av förordningstexten framgår att den sökande har ett ansvar för den egna ekonomin vilket kammarrätten i och för sig i domen tolkar annorlunda. Mot bakgrund av att lag- och förordningstexter samt förarbeten ger stöd för att det allmänna råd som ges i MIGRFS 2018:3 inte är felaktigt bör Migrationsverket tillämpa LMA som framgår av MIGRFS, att underhållsskyldighet inte råder mellan makar.

Bilaga:

Sökhjälp Öppnas i nytt fönster.
 Skriv ut
Dokumentinformation
Instans:
Kammarrätter
Beslutsdatum:
2018-02-20
Dokumentnr:
41427
 
Referens:
Migrationsverket, Kammarrätter,
Kammarrätten i Jönköping har i mål 2652-17 behandlat frågan om försörjningsskyldighet mellan makar,
2018-02-20
 

Ämnesord:

Praxis

Rättsfallssamling

Rättsfallsämnesord:
Praxis, Försörjningskrav, Asylsökande, Asylersättningsförordningen, Bistånd enligt LMA, Statlig ersättning

Tema:
Lag om mottagande av asylsökande m.fl.

Underkategori:
Inkomster