Bakgrund
O.A. Alarape och hennes son O.A. Tijani, född 1988, är medborgare i Nigeria och kom till Förenade kungariket och fick uppehållsrätt som maka till en medborgare i en medlemsstat som är anställd i en annan medlemsstat respektive släkting i rakt nedstigande led som är under 21 år eller försörjningsberoende. Alarapes äktenskap upplöstes genom skilsmässa i februari 2010.
Alarape bedrev verksamhet som egenföretagare. Tijani studerade hela tiden och antogs såsmåningom på universitetet i Edinburgh i syfte att doktorera. Han planerade att bo i Edinburgh under terminerna.
Den första frågan var om Alarape hade bibehållen uppehållsrätt, när sonen Tijani var myndig och studerade och hade uppehållsrätt.
EU-domstolen har tidigare i målet C-480/08 (Teixeira) redan konstaterat att den härledda uppehållsrätten för en förälder kan förlängas om barnet i och för sig är myndigt, men ändå har fortsatt behov av förälderns närvaro och omvårdnad för att kunna genomgå och fullfölja sin utbildning. Har barnet inte detta behov från föräldern, upphör dennes uppehållsrätt. Vid prövningen ska beaktas omständigheter som tyder på ett verkligt behov, t.ex. barnets ålder, om barnet bor i familjens hem eller om barnet behöver förälderns stöd i ekonomiskt eller känslomässigt hänseende för att kunna genomgå och fullfölja sin utbildning
Den andra frågan var vilka krav som kan ställas på familjemedlemmarnas vistelser för att de ska kunna kvalificera för permanent uppehållsrätt. EU-domstolen konstaterar att familjemedlemmar som är tredjelandsmedborgare måste ha uppehållit sig lagligt tillsammans med unionsmedborgaren i fem följande år för att kunna erhålla permanent uppehållsrätt enligt artikel 16.2 i rörlighetsdirektivet[1]. ”Laglig vistelse” har definierats i målen C-424-10 och C-425/10, (Ziolkowski och Szeja) och är en vistelse som uppfyller villkoren i artikel 7.1 eller 7.2, d v s villkoren för uppehållsrätt måste ha förelegat hela tiden.
[1]Direktiv 2004/38/EG om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier m.m.
Ämnesord:
Rättsfallssamling
Rättsfallsämnesord:
Permanent uppehållsrätt, Praxis, Rörlighetsdirektivet, Tredjelandsmedborgare, Barn, EU-domstolen, Härledd uppehållsrätt, Internationella avgöranden, Familj
Tema:
Härledd uppehållsrätt
Underkategori:
Barn