Sammanfattning av beslut från FN:s kommitté mot tortyr den 23 maj 2012 i målet E.T. mot Schweiz (nr 393/2009)

En etiopisk kvinnas politiska sur place verksamhet bedöms inte tillräckligt framträdande för att tilldra sig etiopiska myndigheters intresse varför en utvisning bedöms vara förenlig med artikel 3.

 

Bakgrund

Beslutet gäller en vuxen etiopisk kvinna, ET, tillhörande den etniska minoriteten Amhara. ET ansökte 2003 om asyl i Schweiz med åberopande av politiska skäl. Under tiden för asylprocessen i Schweiz fortsatte ET sin politiska aktivitet och åberopade i den nationella processen bl.a. att hon var en aktiv medlem i det etiopiska oppositionella organisationen KINIJIT/CUDP och deltog i flertalet demonstrationer och politiska möten samt blev medlem i exekutiva kommittén i en förening som arrangerar kulturella och politiska aktiviteter för etiopier i exil. Hon uppgav sig också ha träffat, och arrangerat ett politiskt möte i Schweiz tillsammans med, en av ledarna i CUDP som kort därefter dömdes till livstidsfängelse i Etiopien.

Schweiziska myndigheter avslog asylansökan slutligt 2007 då man bedömde att ET:s politiska aktiviteter i Schweiz inte hade exponerat henne i sådan omfattning att detta tilldragit sig etiopiska myndigheters intresse samt att vad hon anfört om sin politiska aktivitet i hemlandet och gripande saknar trovärdighet. ET:s påföljande begäran om omprövning avslogs 2009 med hänvisning till bristande bevisning för att en verklig risk förelåg vid ett återvändande till Etiopien.

Parternas huvudsakliga inställning i kommittén

ET anförde bl.a. följande.– I tidigare praxis har Schweiziska myndigheter godtagit att etiopiska säkerhetstjänsten övervakar etiopiska medborgares verksamhet i exil och registrerar detta i en elektronisk databas, samt erkänt att etiopier i exil som är aktiva eller sympatiserar med CUDP identifieras av etiopiska myndigheter. Hennes egen aktivet är väsentligen mer omfattande än en vanlig sympatisörs bl.a. då hon publicerar kritiska artiklar på internet och har blivit en viktig röst i den etiopiska förskingringen samt har kontakter med viktiga oppositionsledare. Hon är därmed exponerad på ett sätt som gör henne till en måltavla för den etiopiska säkerhetstjänsten. Enligt människorättsorganisationer har vidare den etiopiska regimen, i det senaste, intensifierat sina ansträngningar att förtrycka oppositionella politiska organisationer och en antiterroristlag är föreslagen som likställer fredliga politiska protester med terroristhandlingar. Mot denna bakgrund skulle hon till följd av sin politiska bakgrund och framträdande roll i KINIJIT/CUDP löpa en verklig risk att arresteras och utsättas för tortyr vid ett återvändande, en utvisning till Etiopien skulle således medföra en kränkning av artikel 3.

Schweiz anförde bl.a. följande.– Godtyckliga arresteringar och gripanden förekommer visserligen i Etiopien, särskilt av medlemmar i oppositionspartier och ett oberoende rättsväsende saknas i landet. Emellertid är det inte tillräckligt att vara en sympatisör eller medlem av ett oppositionsparti för att riskera förföljelse. Enligt tillgänglig information har Etiopien inte resurser eller förmåga att systematiskt övervaka sina medborgares politiska aktivitet i Schweiz. Myndigheterna får därför antas koncentrera sin uppmärksamhet till de vars aktiviteter går utöver det normala. Aktiva och/eller viktiga medlemmar av oppositionen såväl som aktivister som uppmanar till våld kan därför riskera att bli identifierade och registrerade samt därmed att utsättas för förföljelse vid ett återvändande till Etiopien. Den förening som ET uppger sig vara aktiv i är registrerad som en politiskt neutral organisation och det saknas stöd för uppgiften om att hon skulle vara medlem av dess exekutiva kommitté. Vidare framgår inte annat av ingivet intyg från KINIJIT än att ET:s aktivitet varit begränsad till att förbereda ett besök i Schweiz av en delegation från CUDP. Vare sig omständigheten att ET går att identifiera på fotografier och filmer från olika demonstrationer eller att hon uppger sig ha talat amhariska på en lokal radiostation kan anses tillräckligt för att medföra en risk för förföljelse vid ett återvändande. Det saknas således grundad anledning att frukta att ett återvändande skulle utsätta ET för en förutsebar, verklig och personlig risk för tortyr i strid med artikel 3.

 

Kommitténs bedömning

Kommittén noterar att ET har åberopat olika typer av politisk aktivitet i Schweiz. ET har anfört att etiopiska myndigheter använder sig av sofistikerade tekniker för att övervaka sina medborgares aktivitet i utlandet men har inte vidare utvecklat detta påstående eller gett in någon bevisning till stöd för detsamma. Enligt kommitténs uppfattning har ET inte lagt fram någon tillräcklig bevisning för att hon skulle ha bedrivit politisk verksamhet av sådan vikt som skulle tilldra sig etiopiska myndigheters intresse, inte heller har hon åberopat någon konkret bevisning för att hon är eftersökt av myndigheterna i hemlandet eller att hon skulle löpa en personlig risk för tortyr vid ett återvändande.

Kommittén finner således att vad ET uppgett, med beaktande av oklarheterna rörande hennes politiska aktivitet i Etiopien och den låga nivån på hennes politiska verksamhet i Schweiz, inte är tillräckligt för att underbygga påståendet om att hon personligen skulle vara utsatt för en grundad risk att drabbas av tortyr i Etiopien. Beslutet om utvisning av ET står således inte i strid med artikel 3. 

 

Huvuddokument:

Sökhjälp Öppnas i nytt fönster.
 Skriv ut
Dokumentinformation
Instans:
Committee Against Torture
Beslutsdatum:
2012-05-23
Dokumentnr:
29945
 
Referens:
Migrationsverket, UN Committee Against Torture. CAT,
Sammanfattning av beslut från FN:s kommitté mot tortyr den 23 maj 2012 i målet E.T. mot Schweiz (nr 393/2009),
2012-05-23
 

Ämnesord:

Praxis, Internationella avgöranden

Rättsfallssamling

Rättsfallsämnesord:
Amhara, Politisk aktivitet, Praxis, Sur place, CAT, Etiopien, Internationella avgöranden

Tema:
Skyddsskäl

Underkategori:
Sur place