Migrationsöverdomstolens avgörande den 30 november 2015 i mål UM 9720-14

En familjemedlem till en flykting har inte någon ovillkorlig rätt att själv beviljas sådan status. Om det saknas risk för att den förföljelse som en flykting riskerar att utsättas för vid ett återvändande ska drabba flyktingens familjemedlemmar ska de inte betraktas som flyktingar.

 

En mor och hennes underåriga dotter sökte asyl i Sverige. Migrationsverket beviljade dottern permanent uppehållstillstånd, flyktingstatusförklaring och resedokument eftersom hon riskerade att utsättas för könsstympning vid ett återvändande till hemlandet. Modern beviljades permanent uppehållstillstånd på grund av anknytning till dottern. Moderns yrkanden om statusförklaring och resedokument avslogs då hon inte gjort sannolikt att det fanns någon hotbild mot henne. Enligt verket kunde hon inte heller anses vara flykting enbart på grund av att hennes dotter hade bedömts vara flykting. Migrationsdomstolen biföll överklagandet och beviljade modern flyktingstatusförklaring och resedokument.

Frågan i Migrationsöverdomstolen var om den omständigheten att dottern beviljats uppehållstillstånd med status som flykting också innebär att modern ska beviljas flyktingsstatusförklaring och resedokument.

Migrationsöverdomstolen konstaterar en familjemedlem till en flykting inte har någon ovillkorlig rätt att själv beviljas sådan status. Även om familjemedlemmar normalt kan komma att utsättas för förföljelse på ett sätt som kan utgöra grund för flyktingstatus enbart på grund av sin relation till flyktingen, måste en individuell bedömning av risken för förföljelse göras. Vid denna prövning tillmäts den omständigheten att sökanden är nära anhörig till en person som tillerkänts flyktingstatus stor betydelse vid bedömningen av om sökanden löper risk för förföljelse vid ett återvändande till hemlandet. Ofta är den förföljelse som flyktingen riskerar att utsättas för av sådan karaktär att även flyktingens familjemedlemmar kan komma att utsättas för den. Det kan antas vara vanligast när flyktingen är en vuxen person, men det kan också förekomma situationer där ett barn riskerar förföljelse som är av sådant slag att även barnets föräldrar eller syskon kan komma att drabbas av den. När det saknas risk för att den förföljelse som en flykting riskerar att utsättas för vid ett återvändande ska drabba även flyktingens familjemedlemmar finns det inte någon anledning att betrakta också dem som flyktingar.

Migrationsöverdomstolen gör bedömningen att modern inte kan beviljas flyktingstatusförklaring och resedokument på grund av de egna skyddsskäl hon åberopat. Domstolen menar vidare att det inte framkommit några omständigheter som tyder på att modern skulle riskera förföljelse på grund av sin relation till sin dotter. Det saknas därför anledning att betrakta modern som flykting och bevilja henne flyktingstatusförklaring och resedokument.

Huvuddokument:

Sökhjälp Öppnas i nytt fönster.
 Skriv ut
Dokumentinformation
Instans:
Migrationsöverdomstolen
Beslutsdatum:
2015-11-30
Dokumentnr:
36477
 
Referens:
Migrationsverket, Migrationsöverdomstolen,
Migrationsöverdomstolens avgörande den 30 november 2015 i mål UM 9720-14,
2015-11-30
 

Ämnesord:

Praxis, Skyddsbehov, Flyktingstatus, Genèvekonventionen, Familjens enhet, Praxisgrundande beslut, Migrationsöverdomstolen, Skyddsskäl

Rättsfallssamling

Rättsfallsämnesord:
Praxis, Familjens enhet, Förföljelse, Genèvekonventionen, Migrationsöverdomstolen, Skyddsskäl, Skyddsbehov, Resedokument, Flyktingstatus, Asyl

Tema:
Skyddsskäl

Underkategori:
Riskbedömning