Bakgrund
M.E. ansökte om asyl i Sverige i juli 2010. Han hade varit soldat i Libyen och vaktat en militärbas i Tripoli. Där hade han mött några som hade betalt honom för att transportera illegala vapen till klaner från södra Libyen. Han blev stoppad och utfrågad i en vägkontroll och togs sedan till en okänd plats var han frågades ut och torterades i tre veckor. M.E. blev åtalad för innehav av illegala vapen och stöld av en bil samt förd till ett militärfängelse. Om han tvingades åka tillbaka till Libyen skulle han riskera minst 10 år i fängelse och att klanerna skulle döda honom eftersom han hade avslöjat deras namn under tortyren.
I september 2010 åberopade M.E. att han var homosexuell och att han hade haft en relation med N. sedan han kom till Sverige. M.E. hade inte varit homosexuell tidigare utan han hade blivit intresserad av N, som var transexuell. Om M.E. tvingades återvända till Libyen för att ansöka om familjeåterförening därifrån skulle han riskera att bli förföljd och illa behandlad.
Migrationsverket avslog hans ansökan. Migrationsdomstolen fastställde avslagsbeslutet och Migrationsöverdomstolen beviljade inte prövningstillstånd. M.E. klagade till Europadomstolen och menade att om han utvisades till Libyen var detta en kränkning av artiklarna 3 och 8 i konventionen.
Europadomstolens bedömning
Domstolen påpekade först att Migrationsverket inte hade fattat beslut om uppehållstillstånd grundat på anknytning utan frågan i målet var om M.E. skulle lämna in sin ansökan i hemlandet eller i Sverige.
Artikel 3
När det gällde frågan om M.E. riskerade att bli behandlad i strid med artikel 3 på grund av vapentransporterna konstaterades att han hade lämnat ett flertal motstridiga uppgifter varför Europadomstolen ansåg att M.E:s berättelse inte var trovärdig och att han därför inte hade lyckats göra det sannolikt att han riskerade att frihetsberövas och bli illa behandlad om han återvände till Libyen. Vid denna bedömning beaktades också regimskiftet i landet. När det gällde den klagandes sexuella läggning, var homosexualitet visserligen straffbart i Libyen men M.E. hade inte presenterat och domstolen hade inte funnit någon information som talade för att någon hade blivit förföljd eller straffad på grund av en homosexuell handling. M.E. kunde därför återvända till Libyen. Eftersom det saknades en svensk ambassad i landet kunde M.E. under en kortare tid i Algeriet, Tunisien eller Egypten ansöka från någon av deras ambassader. Europadomstolen kom därför fram till att en utvisning av M.E. till Libyen inte var en kränkning av artikel 3.
Artikel 8
Beträffande artikel 8 ansåg domstolen att relationen mellan M.E. och N. var att betrakta som familjeliv eftersom de hade levt tillsammans sedan december 2010 och gift sig i september 2011. Beslutet att klaganden skulle lämna Sverige för att ansöka om uppehållstillstånd inkräktade på hans privatliv. Frågan i målet var om utvisningsbeslutet var nödvändigt i ett demokratiskt samhälle i den mening som avses i artikel 8.
Vid denna bedömning var en viktig omständighet som skulle beaktas om familjelivet hade börjat vid en tidpunkt då de inblandade var medvetna om att den enas status som sökande var osäker. Om så var fallet är en utvisning av denna sökande i strid med artikel 8 bara i exceptionella fall, se Nunez v. Norway, nr 55597/09, § 70, 28 juni 2011.
Vid prövningen noterade domstolen att M.E. inte hade haft uppehållstillstånd vid något tillfälle. Vidare hade han och N. startat sin relation när M.E:s ansökan behandlades varför de visste att han riskerade att få avslag vilket medförde att det var osäkert om de kunde ha ett familjeliv i Sverige.
Vidare hänvisades till att domstolen redan hade kommit fram till att M.E. inte riskerade att bli behandlad i strid med artikel 3 vid ett tillfälligt återvändande till Libyen för att ansöka där och att han av privata skäl hade valt att inte berätta om sin sexuella läggning för sin familj i Libyen. Europadomstolen ansåg att det saknades skäl som talade för att separationen av M.E. och N. skulle bli annat än tillfällig eller att bedömningen av ansökan skulle ta orimligt lång tid, mellan tre och fyra månader. Vidare kunde klaganden ansöka elektroniskt och begära förtur. M.E. och N. kunde dessutom hålla kontakt via internet eller telefon under ansökningstiden.
Med hänsyn till dessa omständigheter kom Europadomstolen, med en skiljaktig domare, fram till att de svenska myndigheterna dels inte hade misslyckats med att göra en rimlig avvägning mellan M.E:s behov av familjeliv och den svenska statens intresse av att ha kontroll över migrationen, dels att bedömningen inte stod i strid med artikel 8 i konventionen. Klagomålet avvisades därför.
Ämnesord:
Rättsfallssamling
Rättsfallsämnesord:
Artikel 3, Artikel 8, Libyen, Non-refoulement, Omänsklig behandling, Praxis, Privatliv, Sexuell läggning, Trovärdighet, Utvisning, Europadomstolen, Europakonventionen, Familjeliv, Familjeåterförening, Förföljelse, Internationella avgöranden
Tema:
Anknytning
Underkategori:
Ansökan efter inresa, illegal vistelse
Tema:
Skyddsskäl
Underkategori:
Trovärdighet