Mannen hade ansökt om och beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som återkallades innan inresa eftersom förhållandet upphört. Efter att det framkommit att mannen rest in i Sverige beslutade Migrationsverket att han skulle utvisas. Efter överklagande återförvisade migrationsdomstolen målet med hänvisning till att mannen numera hade åberopat en annan anknytning och mannen lämnade därefter in en ny ansökan om uppehållstillstånd. Efter utredning avslog verket ansökan med hänvisning till att det ej fanns skäl att medge undantag från huvudregeln om att ansökan ska vara gjord innan inresa.
Mannen överklagade beslutet till migrationsdomstolen som beviljade honom permanent uppehållstillstånd pga. synnerligen ömmande omständigheter. I bedömningen beaktades mannens vistelse och anknytning till Sverige samt problematiken med inrese- och utresetillstånd för kubanska medborgare som vistats utanför landet en längre tid.
Efter att Migrationsverket överklagat gjorde Migrationsöverdomstolen följande bedömning. 5 kap. 16 § UtlL om fortsatt uppehållstillstånd är inte tillämplig eftersom förhållandet som låg till grund för det tidsbegränsade tillståndet hade upphört redan innan hans inresa till Sverige. Mannen är knappt 30, ensamstående och har vistats i Sverige i knappt sex år. Han är socialt etablerad, självförsörjande och talar svenska. Detta är dock inte tillräckligt för att han ska anses ha en sådan särskild anknytning till Sverige som förutsätts för att det ska finnas synnerliga skäl för att få uppehållstillstånd enligt 5 kap. 3 a § UtlL. Det finns inte heller synnerliga skäl att göra undantag från huvudregeln i 5 kap. 18 § UtlL och tillåta ansökan pga. näringsverksamhet efter inresa.
När det gäller synnerligen ömmande omständigheter måste det framstå som inhumant eller oproportionerligt att utvisa en person för att tillstånd ska kunna beviljas. Mannen har vistats i Sverige i snart sex år, är ekonomiskt självförsörjande, driver näringsverksamhet, har egen bostad, talar flytande svenska, har uppdrag som kontaktperson i flera kommuner, är aktiv i en förening och har tagit svenskt körkort. Inte någon av dessa omständigheter, vare sig enskilt eller sammantagna, är av sådan tyngd att uppehållstillstånd kan beviljas på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Härtill kommer att han sedan 2009 arbetat, startat näringsverksamhet och tagit lån trots att han varit medveten om att han inte har något uppehållstillstånd i Sverige.
Mannen har inte gjort något försök att erhålla inresetillstånd till Kuba och det är därför inte visat att det för närvarande finns något konkret verkställighetshinder. Han har heller inte gjort sannolikt att han tillhör en kategori för vilka utreserestriktioner fortfarande gäller. Migrationsöverdomstolen upphävde därför migrationsdomstolens dom och fastställde verkets beslut.
Ämnesord:
Rättsfallssamling
Rättsfallsämnesord:
Anpassning till värdlandet, Ansökan efter inresa, Artikel 8, Praxis, Privatliv, Synnerligen ömmande omständigheter, Utvisning, Fortsatt uppehållstillstånd, Migrationsöverdomstolen, Synnerliga skäl, Praktiskt verkställighetshinder
Tema:
Synnerligen ömmande omständigheter
Underkategori:
Anpassning till värdlandet