Lifos
    Sveriges ambassad i Damaskus
Stockholm : UD, 2005-01-19
 

Assyriska organisationer i Syrien


[---]

Historisk bakgrund om assyriska organisationer i Syrien

För att förstå de assyriska organisationerna i Syrien är det viktigt att förstå assyriernas historia, detta inte minst för att förstå assyriernas egna konflikter sinsemellan om hur de egentligen ska benämnas som grupp. Det har funnits spänningar mellan "assyrier" och "syrianer" men under senare år har relationerna mellan de båda grupperna avsevärt förbättrats och alltfler tycks nu använda en "snedstrecksidentitet" och beteckna sig som assyrier/syrianer.

Assyrien var i antiken beteckningen på ett rike i Mesopotamien (nuvarande Irak). Namnet har i senare tid kommit att användas om och av en av de arameisktalande kristna minoriteterna i nuvarande Syrien, Libanon, Turkiet, norra Irak och västra Iran. Själva hävdar de att de härstammar från forntidens assyrier. Det handlar om en etnicitet för vissa, om religionstillhörighet för andra och både/och för ytterligare en grupp. En del av dem som betecknar sig som assyrier hör religiöst till den syrisk-ortodoxa kyrkan. Andra ser sig enbart som syriskt-ortodoxa och betecknas och betecknar sig själva som syrianer. Syrisk-ortodoxa invandrare i Sverige ser sig ofta nationellt som assyrier men religiöst som syrianer.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan kom till under 500-talet e.Kr. (kallas också för den Jakobitiska kyrkan). Det språk som då talades var klassisk arameiska - d.v.s. Jesus språk - som var regionens lingua franca (jämförbart med engelskans ställning idag). Dagens moderna arameiska är en utveckling av den klassiska arameiskan - syriac - från antiken. Språket har idag olika dialekter beroende på var man kommer ifrån och kan då vara syryoyo eller assyriska. Detta språk är fortfarande ett liturgiskt språk i många kyrkor i Mellanöstern. Den enda TV-kanal som sänder på modern arameiska för assyrier/syrianer överallt i världen - Suryoyo TV - finns i Södertälje.

[ Till innehåll ]

Assyrier/syrianer i Syrien

De som i Syrien betecknar sig som assyrier strävar efter att erkännas som ett folk med internationellt och nationellt respekterad rätt till kultur, religion och språk. De vill i likhet med armenierna också att påstådda övergrepp begångna av det ottomanska riket under första världskriget ska betecknas som folkmord. Den påstådda förföljelsen av kristna i Turkiet under första världskriget ledde till att många syriskt-ortodoxa (syrianer) flydde till vad som idag är Syrien. Städerna Hassake och Kamichli i den nordöstliga Jazira-regionen i Syrien är till stora delar syrisk-ortodoxa sedan dess.

I Syrien bor de som främst betecknar sig som assyrier (alltså inte som assyrier/syrianer) kvar i de områden kring floden Khabour. Där har de bott alltsedan en massaker i nuvarande Irak på dem 1933. Dessa flyktingar från Irak fick en ny hemort i Nationernas Förbunds regi med godkännande av den franska mandatmakten. Där finns nu ett fyrtiotal assyriska byar och småstäder. Huvudorten Tell Tamr med omkring 15 000 invånare.

De assyrier som bosatte sig i Syrien under 1930-talet kom dit i största armod och trots att förutsättningarna för jordbruk nu är goda utgör de fortfarande en underklass bland Syriens annars i förhållande till den muslimska majoriteten välmående kristna. En orsak till detta torde vara att de assyrier som bosatte sig där så gott som uteslutande var fåraherdar utan jordbrukstraditioner. Kyrkorna är, i jämförelse med övriga kyrkor i nordöstra Syrien, ytterst påvra laduliknande lokaler på 5 x 10 meter med ett litet träkors på taket. De används också som allmänna samlingslokaler.

Av ekonomiska skäl har en viss utflyttning ägt rum till den närbelägna provinshuvudstaden Hassake samt till Kamichli, där man har en egen kyrka. Små kolonier finns vidare i Aleppo, Damaskus, Homs och Tabqa vid Eufrat-dammen.

Totalt torde antalet assyrier i Syrien uppgå till närmare 40 000. Kaldéerna uppgår till cirka 7 000 personer (annars finns den största kaldéiska befolkningen i Irak).

[ Till innehåll ]

De assyriska organisationerna i Syrien

Vid möte den 16 januari med representanter för ADO framkom det att det utöver ADO finns två andra assyriska organisationer i Syrien, Assyrian Democratic Party och "Tvåflodslandet frihetsparti".

Assyrian Democratic Organisation (ADO)

Assyrian Democratic Organisation (ADO) beskrivs av vissa som en assyrisk-nationalistisk organisation.

ADO grundades i Syrien 1957. Ledningen har sedan dess befunnit sig i Syrien. Organisationen har grenar i Europa - inkl. Sverige - och USA, Australien, Turkiet och Libanon. I Irak finns systerorganisationen Assyrian Democratic Movement (ADM) som ADO har ett visst samarbete med.

Enligt ADO ska organisationens mål förstås inom ramen för dess övergripande önskemål om demokrati och partipluralism och en sekulär stat inom ramen för Syrien. ADO beskriver organisationen som uppbyggd på principer om demokrati och MR och minoritetsrättigheter. Organisationens kamp sker endast med fredliga medel, betonar man.

Ett huvudmål för ADO är att assyrierna erkänns som en minoritet och att de tillerkänns fullständiga kulturella och språkliga rättigheter inom ramen för den syriska staten. Assyrierna erkänns inte av myndigheterna som nation/minoritet utan bara som en religion. Enligt ADO strävar det styrande Baathpartiet att arabisera assyriernas identitet, vilket inte assyrierna själva vill. Enligt ADO är "assyrierna inte araber utan har varit assyrier i 7000 år". ADO erkänner andra minoriteters kulturella och språkliga rättigheter, såsom för kurderna. Samtidigt menar man att det historiskt inte har funnits något "Kurdistan".

ADO betonade i mötet med ambassaden att det däremot råder "total religionsfrihet" i Syrien. Alla kristna minoriteter har sina egna skolor. Assyrierna har egna skolor som sköts av kyrkan. Eleverna i dessa skolor undervisas i syriac som liturgiskt språk.

ADO:s ordförande uppgav att man har ett 1000-tal medlemmar bosatta runtom i hela Syrien, varav ca 40 procent är kvinnor. Organisationen uppges ha 44 aktiva medlemmar. ADO är - liksom flertalet andra föreningar - inte registrerad (och därmed i princip inte tillåten), men tycks tolereras inom vissa ramar. ADO har både ett ungdoms- och ett kvinnoförbund. Enligt ADO är myndigheterna mer toleranta mot kvinnoförbundet än mot ungdomsförbundet. Till ungdomsförbundets aktiviteter hör social och kulturell verksamhet förknippad med assyrisk identitet såsom folkdans, seminarier, men även idrottsprojekt, medan kvinnoförbundet främst sysslar med välgörenhet.

ADO håller vart fjärde år en internationell kongress, då ledningen väljs. Den senaste kongressen hölls 2003 i Kamichli. Hela ledningen ska då ha bytts ut. ADO:s ordförande är idag Bachir Saadi och generalsekreterare är Gabrail G. Khoury. Vilka som ingår i ledningen är sedan 1986 känt för myndigheterna, uppgav ADO. Vid kongressen 2003 ska man även ha gått ut offentligt med namnen. Kamichli ska även ha stått värd för tidigare två kongresser. Kongresser har även hållits i Aleppo (3 gånger), Damaskus (en gång) och i Tyskland (två gånger).

Enligt ADO riskerar deras medlemmar att utsättas för förhör av någon av säkerhetstjänsterna. Stora arresteringsvågor ägde rum mot ADO:s medlemmar i Syrien 1986, 1987 och 1997. Ingen medlem hålls dock enligt ADO för närvarande i förvar av myndigheterna. Utrymmet för ADO:s aktiviteter ökade efter den nuvarande presidenten Bashar al-Assads tillträde år 2000, men har enligt ADO minskat igen i spåren av de sammanstötningar längs etniska linjer mellan kurder å ena sidan och regimen och etniska araber å den andra som bröt ut i Kamichli den 12 mars 2004 och som snabbt spred sig över hela landet.

ADO:s representanter uppgav att man vanligtvis möts i medlemmars hem, oftast ett tiotal åt gången. Vid enstaka tillfällen har ett 30-tal medlemmar samlats.

I övrigt kan det noteras att ADO har en egen hemsida, www.ado-world.org Enligt informationen på hemsidan är ADO en nationell, politisk och demokratisk rörelse vars syften är att försvara det assyriska folkets existens, en existens som man anser vara oavbruten sedan den mesopotamiska civilisationen. Man syftar även till att förverkliga det assyriska folkets "legitima nationella politiska, nationella och administrativa önskemål" i deras historiska hemland.

Assyrian Democratic Party

Enligt ADO finns det i provinshuvudstaden Hassake - drygt en timmes bilfärd söder om Kamichli - med omnejd ett litet parti som kallas Assyrian Democratic Party ("Hizb assurie democratiye"). Detta parti, menade ADO, står nära den syriska regimen. "Att alla dess medlemmar verkar med regimens goda minne hindrar ADO:s arbete", konstaterade ADO-representanterna vid nämnda möte.

[ Till innehåll ]

"Tvåflodslandets frihetsparti"

Det tredje partiet som nämndes av ADO var "Tvåflodslandets frihetsparti" ("Hizb hurriyet beit nahrain", i folkmun även kallat "Doronoj"). Det beskrevs av ADO som revolutionärt - eller hade de åtminstone varit det när man samarbetade med den terroriststämplade kurdiska organisationen PKK, ett samarbete som, såvitt ADO visste, dock hade brutits. PKK ska enligt ADO ha utlovat assyrierna rättigheter om PKK vann kampen i sydöstra Turkiet, vilket man dock hade misslyckats med, menade ADO.

Detta partis syriska högkvarter är enligt ADO beläget i Kamichli. Organisationen är dock enligt ADO större i Sverige (enligt ADO vid Suryoyo-TV i Södertälje, se ovan) och är för närvarande mycket aktivt i Irak, där man har kandidater på de kommande valens vallistor.